Almanya’da yasa dışı göçe karşı Danimarka modeli

Avrupa, Yasa Dışı Göç ve İltica Talepleriyle Boğuşuyor

Avrupa’nın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri yasa dışı göç ve iltica talepleri. Sadece 2023 yılında Almanya’ya 240 bin yasa dışı göçmen gelirken, 150 bine yakın kişinin iltica hakkı bulunmuyor, Türkler de bu durumdan etkileniyor.

İsviçre’de de benzer sorunlar yaşanıyor ve çözüm olarak Danimarka Modeli öne çıkıyor. Reddedilen iltica başvurusu sahipleri de bu ülkelerde kalmaya devam ediyor.

Kaçak Göçün Yüzde 7’si Almanya’ya

Son 10 yılda Almanya’ya 2.5 milyondan fazla göçmen ulaştı. Dünya genelinde göç eden nüfusun yüzde 7’sinden fazlası Almanya’ya akarken, Danimarka Modeli de giderek daha fazla destek buluyor.

Avrupa Birliği üyeleri ve İsviçre, “ekonomik göçü önleme” ve “iltica hakkı olmayanların kendi ülkelerinde kalmasını sağlama” yolları arayışında.

Danimarka, 2020 yılına kadar en fazla göç alan ülkelerden biriyken şu anda AB sıralamasında 24. sıraya geriledi. Ülkeden ayrılan göçmen sayısı, gelenleri geçti ve aynı durum İsveç için de geçerli.

Rakam Yüzde 1’den Daha Az

2023 yılında sadece 2350 kaçak göçmen ülkeye girdi. Aynı dönemde Almanya’ya 240 binden fazla, İsviçre’ye ise 30 bin kaçak göçmen geldi.

Danimarka’nın sosyal demokrat hükümeti, kaçak göçü durdurmak için sınır dışı etme merkezleri, kısıtlayıcı aile birleşimi, geçici oturum uygulamaları, iş bulabilecek olanların değerlendirilmesi, iltica hakkı olmayanların hemen geri gönderilmesi ve yardımların kesilmesi gibi kararlar alıyor.

İsviçre de Aynı Yönteme Doğru Gidiyor

Benzer uygulamalar şu anda tüm Avrupa’da tartışılıyor. Almanya, kaçak göçü engellemek için yardımların kesilmesi ve iş bulamayanlara verilen desteklerin azaltılması konusunda çalışmalar yapıyor.

Ancak bu tür yasa tasarıları parlamentodan geçemedi. İsviçre şu anda Danimarka modelini uygulamaya başlama hazırlığında. Benzer uygulamalar İtalya ve diğer ülkelerde de görülüyor.

Bu Yardımlar için Geliyorlar

Danimarka, az ve işe yararlı göçmenleri kabul ediyor ve iltica başvurusu kabul edilen her kişiye 800 Euro yardım sağlıyor. Almanya’daki yardım miktarı 580 Euro iken, Avusturya’da yaklaşık 500 Euro veriliyor.

Özellikle Almanya’da aile başına verilen yardımlar oldukça cazip ve kaçak göçü tetikliyor. İngiltere’de verilen yardım miktarı Almanya’nın yarısı seviyesinde iken, isveç’te 180 Euro, Yunanistan’da 150 Euro ve Macaristan’da 60 Euro gibi miktarlar veriliyor.

Bu nedenle denetimin az, sınır dışıların zor olduğu yerlerden kaçak göç edenler genellikle Almanya’yı tercih ediyorlar.