Haftalık çalışma saatleri düşüyor mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma saatlerinin kısaltılması ve esnek çalışma modelleri üzerine çalışmalar başlattığına dair haberler, işçiler arasında heyecan yarattı. Ancak, bu konuda somut bir adım atılıp atılmayacağı hâlâ netlik kazanmış değil.

Ayrıca olası bir yasal değişikliğin esnek çalışmanın önünü açabileceği düşünülüyor.

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik haftalık mesai saatlerinin kısaltılacağı iddiaları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Bugün çeşitli mecralarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hem çalışma saatlerinin kısaltılması hem de uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma için teknik çalışmalara başladığı ileri sürülmüştü.

ASIL HEDEF ESNEKLİK

X hesabından yaptığı paylaşımda Çelik, “Yeniden dolaşıma sokulan “çalışma saatleri 40 saate düşürülecek” haberleri ciddi manipülasyon içeriyor” ifadelerini kullandı.

“Halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taraflara intikal eden böyle bir hazırlığı yok” diyen Çelik paylaşımında, “Kimsenin bilmediği, sendikaların ve işverenlerin üzerinde konuşmadığı, müzakere etmediği böyle hassas konularda sözde müjde ve manipülasyon haberleri yapılıyor!” sözlerine yer verdi.

Haftalık çalışma süresi 40 saate düşürülecek iddiasının işin sosu gibi göründüğünü belirten Çelik, “Bir PR çalışması yapılıyor. Asıl hedef çalışma mevzuatını daha da esnekleştirmek” dedi.

‘İNANDIRICI DEĞİL’

Çelik son olarak şunları söyledi:

“İş mevzuatını daha esnek ve kuralsız hale getirmek için, sendikaların yılardır karşı çıktığı esneklik düzenlemelerini kabul ettirmek için çalışma saatlerini düşürme vaadini bir havuç olarak kullanıyorlar. Ancak çalışma saatlerini esnek çalışmayı yasalaştırmak için bir havuç olarak, bir rüşvet olarak kullanmak kabul edilemez.

İşverenlerin pek çoğunun yasal haftalık çalışma süresine bile uymadığı, fazla çalışmalar için ücret ödemediği ve bakanlığın etkin bir denetim yapmadığı ülkemizde çalışma saatlerini 40 saate düşürme havucu inandırıcı değil”